Direktlänk till inlägg 24 april 2011

Jag och humlorna

Av Frejda - 24 april 2011 20:27


Påskaftonen och påskdagen tillbringade jag i torpet i strålande väder. Helt fantastiskt. Humlorna surrade överallt och en stor bumling till humla lyckades förirra sig in i torpet. Hon (han?) lyckades hitta ut till slut, tack och lov.


Korallkornellen hade börjat få blad. Vackert med det ljust gröna mot de röda grenarna.



Vitsippor blommade överallt i stora klasar.



Jag rensade ur hela hallonlandet. Det var ett riktigt drygt arbete och det blev många kärror grenar. Nässlorna bekymrar mig. Det finns mängder av dem och de är inte så mysiga att ta sig förbi när de vuxit sig höga och man ska plocka mumsiga hallon.


Det myckna arbetet med sekatören har gett mig en ruskig träningsvärk så idag har jag rört mig mycket långsamt och plågsamt.



Kanske har ett litet experiment lyckats. Jag har provat att övervintra kronärtskockor på olika sätt. Ett par har stått i krukor i jordkällaren med fiberduk på. När jag hämtade ut dem och dahliaknölarna idag så fanns det en liten, tanig, blek antydan till planta i en av krukorna. Ska bli spännande att se om det blir något av den.



I den lilla rabatten vid växthuset hade det kommit upp en bedårande liten gul raring. Hon fick trängas lite med en brännässla intill, men den åkte snabbt bort med lite annat ogräs.



En första tulpan hade kommit upp i solljuset. Den var snaggad både här och var av rådjur, men gjorde tappra försök att blomma ändå.


Två fantastiska dagar i torpet gav mersmak, men vi flyttar ju ut nästa helg - jag och kissarna - så nu är det inte långt kvar.

 
 
Ingen bild

Lillsyrran

24 april 2011 21:01

Vilken skön dag det varit! :) Mitt persikoträd i växthuset blommar nu, så idag har jag pollinerat med pensel. Hoppas, hoppas det blir många persikor i sommar, de var så underbart goda! :)

 
Martina

Martina

25 april 2011 10:20

Nässlorna kan du ju göra nässelvatten av. Har inte testat själv men det ska ju vara jättebra näring.

http://www.matochodla.blogspot.com

 
Frejda

Frejda

25 april 2011 14:36

Lillsyrran - Faktiskt den mest mumsiga persika jag ätit. Otroligt god smak! Hoppas det blir många så man kan få sig en smakbit i år med. :-)

Martina - Ja, det är en bra idé. Dessvärre har jag tillräckligt mycket nässlor för att kunna sälja nässelvatten på torget. Kanske en ny affärsidé. :-)

http://frejdastorp.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Lillsyrran

25 april 2011 23:01

Tjohoo! Mina kronärtskockor som jag försökte övervintra i växthuset strök med, men...idag skulle jag köra bort en massa löv från ett par pallkragar och under löven fanns decimeterstora kronärtskocksplantor som faktiskt överlevt vintern utomhus! Vad glad jag blev! Jag var övertygad om att de inte klarat sig. Löven fick då ligga kvar, för jag måste inhandla lite fiberduk att täcka dem med, så de inte fryser ihjäl nu, när vi har frost på nätterna. Det vore ju lite snopet...Dessa klena små skockor vårdas nu ömt ;)

 
Frejda

Frejda

25 april 2011 23:19

Lillsyrran - Kul! Det kanske är modellen då - att täcka dem med löv. De jag satte i växthuset med fiberduk på ser inte ut att finnas mycket hopp för. Inte heller de jag lät sitta kvar i landet med fiberduk på. Men jordkällaren verkar ha fungerat.

http://frejdastorp.bloggagratis.se

 
Kap Horn

Kap Horn

26 april 2011 17:32

Hej Frejda

Skönt att veta...du är i gång igen...och snart bo du i torpet!
Själv har jag kanske en vecka kvar innan min törn till sjöss är över för den här gången och jag ser fram emot att komma till "Svenserum" igen.
"Manits"drömmar har jag gett up, det "lönar" sig inte för mig. Jag klarar mig med min muskelkraft än. ;-)
Ha en bra tid!

http://Den här webbsidan är inte tillgänglig Webbsidan på

 
Frejda

Frejda

28 april 2011 23:46

Kap Horn - Kul att höra från dig med! :-) Jag flyttar ut till torpet i helgen som kommer så nu ska det väl bli lite fler inlägg i bloggen. Nu ska Mantisen fram så får vi se vad han går för. Jag har ju inte riktigt muskelkraften själv. Ha det gott du med. :-)

http://frejdastorp.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Maria B

30 april 2011 11:11

Hej Carina! Eftersom att du är odlingsmästaren i mina ögon och mina försök att hetsa google blir för tvetydiga så frågar jag dig. Jag sådde körsbärstomater som jag precis planterat isär och det verkade fungera, men så hörde jag från någon att man ska knipsa av något? Jag förstår varken inte om jag bör knipsa eller var jag ska knipsa av isf. Har du några råd att ge mig? Fina bilder också, känns fint med värme efter denna långa vinter.

Frejda

1 maj 2011 17:14

Maria B - Kul att höra från dig! :-) Jag skulle tro att knipsandet du hört om är det man kallar att "tjuva" tomater. Det innebär att man nyper bort de skott som växer ut i bladvecken på plantan. Om du googlar på "tjuva tomater" så hittar du massor med träffar på det och kan läsa mer. Men vissa tomater ska inte tjuvas, utan ska växa som de vill, t.ex vissa busktomater.

 
Ingen bild

Maria B

30 april 2011 11:15

Glömde skriva att jag tror att det är sorten som heter Gardener's delight men jag gjorde misstaget att slänga påsen..

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frejda - 14 november 2016 18:58


Länge sedan var det. Länge, länge, länge sedan som jag bloggade.   Men det har sin förklaring (om än inte ursäkt). Videon nedan visar vad jag styrt med i odlingen sedan i mars. OK - jag lade ner arbetet i september, men sedan tog det lite tid att...

Av Frejda - 4 mars 2016 16:57


  I år var det lite extra roligt att inventera mina fröer - nu när jag har en så fin låda att lägga dem i.   Jag har en hel del fröer kvar som jag behöver använda innan de blir för gamla. Men som varje år så behöver jag köpa till en del. I å...

Av Frejda - 1 januari 2016 20:49

I mitten på juli hade jag rest ner till västkusten för att hälsa på vänner när jag fick besked från kattvakt Thea att Lilla Lo var väldigt dålig. Jag fick åka hem för att ta farväl av henne. Det var en aggressiv blodcancer som blev hennes bane. Men n...

Av Frejda - 1 januari 2016 20:09

Sommaren 2015 kan knappast skryta med särskilt mycket fint väder, så odlingssäsongen var inte riktigt lika inspirerande i år. I år förlorade jag också mina två äldsta kissar, Mini och Lilla Lo, så det var också en sorgesam vår och sommar på det viset...

Av Frejda - 14 juli 2015 22:07


Älskade Lilla Lo har lämnat mig. Hon var den sista av den lilla trojkan bestående av mamma Skruffa, syster Mini och Lilla Lo själv.   Fjorton år och nästan tre månader fick vi tillsammans och det är nu mycket tomt och tyst. Jag har nog inte tä...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards